Douchen in een camper

Home » Algemene campertips » Douchen in een camper
Algemene campertips Geen reacties

Iedereen die voor de eerste keer in een camper stapt kijkt zijn ogen uit. Zetels, een bed, een WC en zelfs iets wat lijkt op een douche.

Soms zit de douche wat weggedoken tussen de WC en de lavabo en moet je de uitschuifbare slang van de kraan gebruiken maar … er is een douche aanwezig. Op de foto’s in een camperbrochure ziet de doucheruimte er prachtig uit. Maar is dat ook zo?

Wordt de douche door camperaars veel gebruikt? Of juist niet?

Bruikbaar of voor de show?

Afhankelijk van het type van de camper is de “douche” al dan niet ruim. Of de douche in de camper daadwerkelijk gebruikt kan worden is afhankelijk van heel wat factoren: de grootte van de doucheruimte, het beschikbare water, de verwarming van het water, …

Waar komt het water vandaan?

Mensen die graag een flinke straal hebben om te douchen zullen niet gelukkig zijn met de douche van een camper. Een flinke straal is zo’n tien liter water per minuut en dit betekent dus dat je bijvoorbeeld al na zo’n zeven minuten douchen 7 x 10 = 70 liter water verbruikt. Alleen als je camper direct aangesloten is op een waterleiding is dit realiseerbaar, Anders zal je snel genoodzaakt zijn om de watertank bij te vullen na iedere douche.

Hoe wordt het water verwarmd?

In een watertank zit koud water. Wil je een warme douche dan zal het water door een boiler verwarmd moeten worden. De inhoud van de boiler in je camper is meestal maar voorzien voor de opwarming van een beperkte hoeveelheid water. Dit is dus nooit te vergelijken met de boiler die je thuis gebruikt.

Conclusie …

Als je het voorgaande hebt gelezen, voel je het al aankomen. De douche in de camper zit er meer voor een heel kort afspoelbeurtje maar is zeker geen volwaardige douche.
Staar je dus niet blind op de douche, maar focus je eerder op het chemisch toilet in deze doucheruimte want dat zal je wel gebruiken.

Geef jouw mening