Geurtjes voorkomen uit vuilwatertank

Home » Life hacks voor camperaars » Geurtjes voorkomen uit vuilwatertank

Iedereen maakt het wel eens mee dat de camper gevuld is met een onaangename geur afkomstig van het afvalwater uit de vuilwatertank. Stilstaand afvalwater (zeker als het wat warmer is) kan namelijk zorgen voor een onwelriekende geur.

Niet alleen op een camperplaats kan je daar last van hebben maar ook tijdens het rijden kan de camper gevuld worden door zo’n onaangename geur. Bij een geopend raam ontstaat er namelijk een onderdruk in de camper waardoor de lucht bovenin de container van het afvalwater in de camper wordt gezogen.

Hoe ontstaat die onaangename geur?

De afvaltank verzamelt vooral afwaswater en douchewater (handenwaswater). Dit water koelt af laat vet- en voedsel- en zeepresten achter op de wand. Deze vervuiling plakt aan de wanden van de vuilwatertank en gaat rotten. De rotting veroorzaakt de stank. Door drukverschillen tijdens het rijden kan deze lucht in het interieur komen via lege (of halflege) sifons in de afvoerbak van de afwasbak of de douchecabine.

Wat kan men doen om dit te vermijden?

–   Altijd de stoppen in de gootsteen en afwasbak doen.
–   Regelmatig vuilwatertank legen.
–   Een ontluchter plaatsen aan de buitenkant van de camper.
–   Een bijkomend aftappunt maken in de tank zodat echt alle water uit de tank kan lopen bij het ledigen.
–   Last but not least: Giet na iedere lediging een litertje water samen met een scheutje javel (La Croix) via de afvoer in de vuilwatertank.

De laatste tip zorgt ervoor dat 100% van de microben, virussen en bacteriën gedood worden.

Het ontsmet, ontvet en reinigt dus de vuilwatertank en zorgt er dus voor dat de oorzaak van de vuile geurtjes in de kiem gesmoord worden.

Geef jouw mening